Sunday, May 24, 2009

Wacana Bahasa


Perkembangan segala macam ilmu dalam pelbagai bidang, menjadikan bahasa sebahagian daripada keperluan itu. Usaha penulisan dan penerbitan buku-buku ilmu khususnya dalam bidang sains dan teknologi tidak bergerak sejajar dengan perkembangan ilmu dan perkembangan negara. Negara maju seperti Jepun, Korea, Taiwan, Jerman, dan Perancis tanpa resah dengan bahasa Inggeris terus membangun dan memajukan negara mereka dengan menggunakan bahasa sendiri, termasuk ke arah kemajuan teknologi dan perindustriannya.

Mereka mungkin mempelajari bahasa lain, termasuklah bahasa Inggeris tetapi dirancang mengikut keperluan. Keadaan inilah yang terjadi di China sekarang dalam era kebangkitannya yang sedang menyaingi pengaruh politik dan kuasa ekonomi Amerika secara senyap. Kita pula seolah-olah tidak berupaya melangkah seiring dengan mereka. Mereka mempertahankan kewibawaan bahasa mereka sendiri dan menjadikan bahasa mereka sebagai bahasa sains dan teknologi, bahasa kepustakaan serta bahasa ilmu pengetahuan. Situasi masa hadapan akan menjadi lebih parah lagi apabila bahasa Melayu akan hilang fungsinya sebagai bahasa pembinaan tamadun bangsa.

(Datuk A.Aziz Deraman, Klik DBP, Berita Harian, 17 September 2008)

3 comments:

 1. Assalamualaikum Cikgu..

  Apa pendapat cikgu mengenai PPSMI?

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum cikgu...
  nampaknya siri Gramatis cikgu mungkin akan ada versi dalam talian ^_^

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum cikgu,
  Memandangkan kesibukan cikgu selaku Guru Cemerlang Bahasa Melayu Gred Khas C,saya mencadangkan agar cikgu mengemas kini blog ini secara mingguan,iaitu seminggu sekali.

  Selain itu,saya mencadangkan cikgu agar menyelitkan gambar atau grafik bagi menarik minat pembaca blog ini.

  Jika cikgu ingin mengubah suai sedikit blog ini,saya sedia membantu cikgu.Cikgu boleh jemput saya sebagai pentadbir bersama menggunakan emel fakhruddin_91[at]yahoo.com

  Mencadang,dan sedia membantu cikgu ^_^

  ReplyDelete